HTML

Dobozoló blog

Építészetről, építészekről, házakról és lakóikról, életről és élményekről egy építészlány szemével.

Címkék

Kommentek

  • calealenta: @eeversion: nekem azért nem szimpatikus az ilyen vélemény, mert meg se próblája megfogalmazni, mi ... (2014.09.09. 22:57) Hányinger
  • asuser16: Nagyon érdekes az írásod a kockaházakról! kérlek küldj egy e-mailt az e-mail címemre mert szeretné... (2013.06.09. 14:17) Kockaház és a városi életmód megjelenése vidéken
  • Szzzz: Lehet venni bontott cserepet is, és az tényleg régi. Bár ha már elméletről van szó, tulajdonképpen... (2013.02.24. 22:08) Koptatott farmer
  • nEjmEd: Jó lett! :3 (2012.08.06. 00:34) - Te amúgy mit is dolgozol?
  • dobozoló: ok, értem. jó lenne, ha lenne külön tervezéstörténet és lenne külön kritika. hátha egyszer lesz. (2011.08.04. 15:34) Építész/kritikus

2011.05.01. 01:54 dobozoló

Hogyan (ne) készíts költségvetést?

1. A terven utólag felfedezett kósza, konszignálatlan nyílászárókat írd a költségvetésbe a soron következő konszignációs jellel anélkül, hogy a tervlapokon vagy a konszignációban javítanád. Ezután minden adandó alkalommal hivatkozz az adott nyílászáróra az általad kitalált, egyik terven sem szereplő konszignációs jellel.

2. A mennyiségek pontos kiszámítása helyett használd a mérnöki becslés ősi módszerét. A lakóház homlokzatának 25-30%-a az ablakfelület, a lábazati szegélyburkolat folyómétere pedig megegyezik a padlóburkolat négyzetméterével.  3. Egy tételben foglalj össze 5-6 tételt, pl.: belső ajtó elhelyezése, kilinccsel, zárral, burkolatváltó profillal, keskenyvakolattal, szükség szerint szellőzőráccsal.

4. Mindent szedj külön tételbe, pl. 2000 darab szög, PVC hegesztése folyóméterben.

5. Amely tételeket lusta vagy kiszámolni, vedd fel tetszőleges mennyiséggel, majd vita esetén közöld, hogy a tétel ki volt írva, csak „minimális mennyiségbeli eltérés”-sel.

6. Semmit ne változtass a költségvetés-készítő program által felajánlott tételszövegben, hadd keresgéljenek, mely tétel mire vonatkozik. Különösen ne változtass azokon a tételeken, amelyekben márkanév szerepel, s amelyeket csak jobb híján választottál, mert a terven szereplő márkanevet nem tartalmazza a program. Így a kivitelező tanakodhat majd, hogy a tervet, vagy a költségvetést (esetleg a műszaki leírást, vagy egyiket se) vegye alapul.

7. Teljesen írd át a költségvetés-készítő program által felajánlott tételszöveget, tedd ezt minden olyan tétel esetében, amit tíz másodperc alatt nem találsz meg a listában. Így, a tétel sorszámát természetesen megtartva, könnyen kerülhet a beépített konyhabútor a bádogos szerkezetek közé, vagy a vészjelző csengő a földmunkák után.

8. Soha ne egyeztess a szakágakkal, így a triviális tételek (például a betonozások) több szakágnál is szerepelni fognak, míg a könnyen kifelejthető tételek egyiknél sem.

9. A ház a külső falakig tart! Csak a helyiséglistáról összeszámolt padlóburkolatokat írd ki, ne foglalkozz az előlépcsőkkel, külső rámpákkal, járdákkal.

10. Mindezek után ments Excel-táblázatot a munkádról. A költségvetés-készítő program saját, semmilyen más program által nem ismert betűtípusát ne változtasd meg, így bárki kezébe is kerül a kész mű, a tételek helyett csak krikszkrakszokat fog látni.

Fontos, hogy mindeközben jegyzeteket készíts a csalásokról költségvetésben alkalmazott módosításokról, így azokat adott pillanatban előrántva te leszel az egyetlen, aki átlátja a rendszert. Így leszel nélkülözhetetlen munkatárs. Ha mégis elmész a cégtől, vagy más feladatot kapsz, semmi módon ne segítsd a munkakörödet öröklő kollégát. Hadd edződjön ő is - az életre.

1 komment

Címkék: szakma egygondolat


A bejegyzés trackback címe:

https://dobozolo.blog.hu/api/trackback/id/tr442868252

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lepattanó korong 2011.07.10. 03:59:48

Olvasgattam a blogot, remekül szórakoztam. Jelige: A modoros építész. Vagy Építész?
süti beállítások módosítása