HTML

Dobozoló blog

Építészetről, építészekről, házakról és lakóikról, életről és élményekről egy építészlány szemével.

Címkék

Kommentek

  • calealenta: @eeversion: nekem azért nem szimpatikus az ilyen vélemény, mert meg se próblája megfogalmazni, mi ... (2014.09.09. 22:57) Hányinger
  • asuser16: Nagyon érdekes az írásod a kockaházakról! kérlek küldj egy e-mailt az e-mail címemre mert szeretné... (2013.06.09. 14:17) Kockaház és a városi életmód megjelenése vidéken
  • Szzzz: Lehet venni bontott cserepet is, és az tényleg régi. Bár ha már elméletről van szó, tulajdonképpen... (2013.02.24. 22:08) Koptatott farmer
  • nEjmEd: Jó lett! :3 (2012.08.06. 00:34) - Te amúgy mit is dolgozol?
  • dobozoló: ok, értem. jó lenne, ha lenne külön tervezéstörténet és lenne külön kritika. hátha egyszer lesz. (2011.08.04. 15:34) Építész/kritikus

2009.09.22. 22:56 dobozoló

Múltunk nyomában – épületfelmérő tábor Nagyecsérben

 

(beszámoló a nyári táborokról)

Történetünk 2006 októberében kezdődött, amikor először látogattunk el a kihalt településre. Mezőnagymihályról származó édesapám keltette fel családunk érdeklődését az egykori tanyaközpont iránt. Építészhallgatóként számomra érdekes és nem mindennapi látványt nyújtottak a szebb időt megélt népi lakóházak, amelyeket már nem ért el az elmúlt két évtized műanyagablakos, hőszigetelős, bitumenzsindelyes felújítási hulláma. Olyan volt, mintha egy skanzenben járnánk – éppen csak itt minden valóságos volt, és ezért sokkal nagyobb hatást gyakorolt ránk. Véletlen, hogy a későbbi kiállítás (Nagyecsér – egy letűnt település emlékezete) gyűjtői is éppen akkor jártak kinn – így egy lépéssel előttük járva még éppen készíthettünk fényképet a református imaház szószékéről, az iskola egyetlen épen maradt padjáról.

Hosszú idő telt el ezután, és időközben többen is foglalkoztak a településsel, néprajzi, területfejlesztési szempontok szerint. Azonban egyikük sem tért ki részletesen az épületállományra, annak formakincsére, szerkezeti sokféleségére, részletes bemutatásukra. Egy évvel ezelőtt döntöttem el, hogy ez a feladat ránk vár. A Budapesti Műszaki Egyetem építészkarán rendszeresen szerveznek különböző épületfelméréseket, és az elmúlt évek során jó csapatok jöttek össze ezeken az egyhetes nyári felméréseken. Nem volt tehát kérdés, hogy az ismerőseim köréből összegyűjtsek egy kisebb csapatot, akikkel elkezdhetjük az épületek felmérését. Felkerestem Ilku Imrét, a mezőnagymihályi Mi Falunkért Alapítvány elnökét, aki sok információval látott el, Dr. Krähling János tanárunk pedig gyakorlati tanácsokkal és biztató szavakkal vértezett fel.
 
Először július elején jelentünk meg kilencen, hét egyetemista és szüleim. Öt napot töltöttünk kinn, rajzoltunk, mértünk, főztünk, kirándultunk a környéken. Először a jobb állapotú épületeket mértük fel, hogy mindenki kellő lelkesedést gyűjtsön a következő alkalomra: szeptember elején hatan ismét lementünk pár napra, és már sor került néhány nádfedésű házra, melléképületre is. Szállást Baranyi Imréné Bözsike nénitől kaptunk, ráadásul egyszer még nagy adag pörkölttel is megleptek bennünket. Bözsike néni abban is segítségünkre volt, hogy összegyűjtsük, melyik házban ki lakott, és kinek a tulajdonában van ma. Ebben többen is segítettek, hiszen a falu egyáltalán nem olyan kihalt, mint amilyennek először tűnt: mindkét alkalommal találkoztunk nosztalgiázni lejövő régi lakókkal, és olyanokkal is, akik fontolgatják a kiköltözést. De egyelőre mindenki vár, hogy valami történjen, mert nagyon körülményes még folyamatosan „kinn” lakni.

egy igazi ágasfaA mérés közben észrevétlen is rengeteget tanultunk a népi építészetről: legtöbben még csak könyvben láttunk például ollólábas és ágasfás tetőszerkezetet. Ami önmagában szomorú, hogy a vakolat, a tapasztás, a festés sok helyen hiányos, számunkra nagyon is különleges lehetőséget nyújtott, hiszen mindazt láthattuk, amit a kész házon már eltakar a meszelés: a gerendákra szegelt lécvázat, a tapasztást, a vályogtéglából és égetett téglából váltott sorokban rakott falat. A padlásokra is felmentünk, ügyelve, hogy csak a falak tetejére és a gerendákra lépjünk, nehogy kárt okozzunk a házakban – saját épségünkről nem is beszélve.

ablakrészletGyűjtőmunka ez is, de mi hagyományos értelemben semmit nem viszünk el a helyszínről: felmérési rajzokat (alaprajzokat, metszetet, homlokzati rajzokat) készítünk a házakról, azután pedig mérőszalaggal „körbemérjük”, és a méretek alapján immár számítógépen felszerkesztjük a rajzokat. Az alaprajzon jelölt méreteken kívül rengeteg más adatra is szükség lehet a minél pontosabb felrajzoláshoz, ami gyakran nem kis fantáziát és leleményességet igényel, a katolikus templom belmagasságát például pecabottal mértük meg.

Jólesett az a végtelen nyugalom, amely körülvett bennünket, és pihenésként éltük meg a dolgos napokat. A két felmérés során összesen 19 lakóházat és 6 melléképületet mértünk fel, valamint a katolikus templomot, a református imaházat és az iskolát. Emellett több száz fényképet készítettünk és néhány látványrajzot is. Maradandó élmény volt ez mindannyiunknak, és a történetnek itt még koránt sincs vége: körülbelül tíz épület még hátravan, utána pedig szeretnénk az egészből összeállítani egy kiállítást, amely a település épített örökségét mutatja be. Úgy gondolom, hogy ez nemcsak a Nagyecsérből származóknak és a környékbelieknek lehet érdekes, hanem azoknak is, akik a népi építészet, a hagyományos épületszerkezetek, a falusi életmód iránt érdeklődnek.

Talán nem csak álmokat kergetek, ha azt mondom, ez az első lépés ahhoz, hogy a ma még magányosan álló épületekre ismét rátaláljanak az emberek – akár a korábbi lakók, akár újak, akiket vonz a csendes, várostól elvonult életmód, és akik készek és hajlandóak ezt az életmódot választani. Akik majd nem elvisznek innen, hanem hoznak: téglát, nádat és cserepet, vetőmagot és bútorokat, és lelkesedést, munkakedvet. Embereket, életet.

4 komment

Címkék: esemény magyar népi


A bejegyzés trackback címe:

https://dobozolo.blog.hu/api/trackback/id/tr471400727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

moni87 2009.12.04. 15:59:15

Üdv! Segítséget kérnék.Sokat olvastam a neten Nagyecsérről,de nem tudom kihez forduljak, ha valamelyik ingatlan érdekelne. Szívesen veszem a tippeket esetleg elérhetőséggel (legjobb az email cím). ui:csak azon ingatlanok érdekelnének melyek lakhatóbb állapotban vannak. köszönöm az esetleges segítségeket előre is.

dobozoló · http://dobozolo.blog.hu 2009.12.07. 04:53:55

szia! küldj emailt: orsinagy@gmail.com
ott majd megírom az elérhetőségeket. de egyik ház sincs "azonnal költözhető" állapotban, kivéve talán amelyikben mi laktunk a táborok idején, de az meg nem eladó. viszont több olyan van, amelyeket szerintem viszonylag hamar lakhatóvá lehet tenni. üdv! Orsi

moni87 2009.12.08. 15:52:41

Megejtettem,köszi szépen! előre is!

lukacsa 2010.01.20. 16:05:57

Hello!
Mindenek előtt elismerésemet fejezem ki a munkátok iránt. Pár éve kezdett el érdekelni Nagyecsér. Voltam is ott, neten is nézelődtem, de pár képen, videón és sajnálkozó frázisokon kívül nem sok érdemi anyagot találtam.
Egyébként nekem is mezőnagymihályi gyökereim vannak, onnan tudok Ecsérről. Érdekelne, hogy álltok jelenleg a munkátokkal (pl. volt-e már kiállítás) , mi a tervetek, és esetleg lelkes csapatotok táborát lehet-e bővíteni.
az e-mail címem: lukacsa86@vipmail.hu
Előre is köszönöm a választ
süti beállítások módosítása